Mensen vergeten misschien wat je hebt gezegd, maar niet hoe ze zich door jou hebben gevoeld

  1. Vertrouwen
  2. Verdiepen
  3. Verwonderen

 

Hai Merel, bedankt voor de mooie, inspirerende training. Mooie inhoud, scherp meegeschakeld met de groep en ingetuned op hun behoeften. Heel leuk!

Nienke Gutter, HR Professional, Neuf Associates


"De natuurlijke wijze waarop jij in onze groep binnen stapte gaf mij een heel vertrouwd gevoel. Je straalde heel erg uit dat ook jij er veel zin in had. En daar kan een mens niet ongevoelig voor zijn! Vooraf had ik aangegeven dat ik paarden \best wel' enge beesten vond. Jij hebt er vooraf, samen met Jacoba, voor gezorgd dat ik uiteindelijk heel erg graag als eerste de bak in wilde. Van angst was inmiddels al heel weinig sprake meer. Vervolgens hield het paard mij een prachtige spiegel voor. In je inleiding gaf je drie basisbehoeften van het paard aan. Voor mij was consistentie een behoefte, waarvan ik weet dat dat voor mij nog wel lastig kan zijn. Ik vind heel veel zaken in het leven leuk, spannend, boeiend, interessant, betekenisvol enz. Voor mij is dat nog wel een beetje te handelen, ten slotte doe ik dat al bijna 60 jaar, maar voor mijn team is het wel eens lastig en charme kan veel vergoelijken, maar lang niet alles.

Met die 'hulpvraag' stapte ik de bak in. En toen het contact eenmaal was gemaakt en ik het gevoel had dat zij mij wel wilde volgen, wendde zij haar hoofd af. In een fractie van een seconde voelde ik iets van afwijzing. Dat maakte mij vervolgens onzeker en het paard volgde mij dan ook niet. De coach: 'Ton, wat wilde je ook al weer? Maak dat dan ook duidelijk! Vervolgens zei ik hardop tegen mij zelf 'Ik wil dat je mij nu volgt'. Ik maakte dus mijn plaats/positie voor mij zelf duidelijk, het paard kwam naar mij toe!

Wat ik er van leerde was dat ik soms de zaken voor mij zelf heel duidelijk moet maken. Bij mij bleef hangen, 'Ton wat wil je ook al weer?' Ik ga die vraag en het antwoord wat vaker hardop tegen mij zelf zeggen!

            Ton Hendriks, directeur primair onderwijs


Als training manager kreeg ik van ons managementteam de vraag om iets te organiseren voor het hele team. De wens was dat het een bijdrage zou leveren aan ieders persoonlijke ontwikkeling en aan de ontwikkeling van het team als geheel. En dan moest het ook nog een beetje gezellig en informeel zijn, zodat het team elkaar eens op een andere manier zou leren kennen. Omdat we als organisatie middenin een aantal grote veranderingen zaten, besloot ik met het thema "Leiding geven aan verandering' aan de slag te gaan. De groep had al veel verschillende, voornamelijk klassikale, trainingen achter de rug. Ik vond het dus belangrijk dat ze verrast zouden worden. Dat ze even uit hun comfortzone werden gehaald, een spiegel voorgehouden zouden krijgen en zo in 1 klap heel veel inzicht in hun gedrag zouden krijgen. Na dag 1, waarop het team werd getraind in de vaardigheden die je als manager nodig hebt om een verandering te kunnen leiden, werd het team op dag 2 verwacht in de manege. Tijd om in een heel informele setting, aan de slag te gaan met de persoonlijke issues en daadwerkelijk te ervaren in plaats van te praten over. De paarden reageerden op elk persoon weer anders. Authentiek gedrag werd zichtbaar. In de bak en langs de kant, wisselden verwondering, ontroering en trots elkaar af. Wat was het geweldig en indrukwekkend om te ervaren hoe het paard op ieders energie reageert! En wat bracht het, dankzij de kritische vragen en doortastendheid van Merel en Lisette, voor elke manager persoonlijk en voor het team als geheel veel inzicht. Inzicht waar men direct mee aan de slag kon. Er werd nog lang nagepraat over deze dag. Confronterend, indrukwekkend en onvergetelijk!

          Miranda, Training Manager Nederland voor internationale organisatie


Ik vond de training erg interessant, goede samenhang tussen de theorie en praktijk en een goede wijze van instructie waardoor het voor iedereen begrijpelijk was. Tijdens de training werden goede praktijk voorbeelden gebruikt. Het was erg leerzaam, bedankt!

           Jeffrey Tolboom Hoofdbrandwacht VRU


Heel erg leuk om deze training “Presentatietechnieken” gevolgd te hebben. De manier waarop Merel het gedaan heeft was leuk en leerzaam tegelijkertijd. Ik heb voor een deel mijn onzekerheid weg kunnen halen, deze training kan er hopelijk in de toekomst voor zorgen dat ik zekerder een presentatie en/of een les kan geven binnen de brandweer.

         Arco Harmans Hoofdbrandwacht Soest


Graag wil ik jullie beiden nogmaals complimenteren met de mooie tweedaagse die ik met jullie mocht beleven. Toen ik donderdag thuis kwam en mijn vrouw vertelde hoe ik het had gehad, gaf zij mij terug dat ze mij nog nooit zo enthousiast en stralend had horen vertellen over een training en studiebijeenkomst. En dat zijn er toch aardig veel geweest, dat is toch wel een mooi compliment.

De training met de paarden heeft ook diepe indruk op mij gemaakt. Ik zal vanaf nu anders naar paarden kijken, met meer ontzag en bewondering! De merrie in kwestie heeft mij een mooie spiegel voorgehouden!

         Directeur Primair onderwijs Zwolle


Met de vragen die Merel mij stelt vormt zich een beeld in mijn hoofd over wat ik vaak doe. En ja, ik ben er erg van onder de indruk dat dit paard mij dit "zei". Ik ben er nog niet helemaal uit, laat ik mensen te dichtbij komen? Stel ik me te kwetsbaar op? Is dat mijn zwakte, maar ook mijn kracht? Met deze diagnose zou ik aan mezelf kunnen gaan werken, in ieder geval maakt het me wel bewuster van wat ik doe en hoe ik overkom. Dat deze manier werkt om ons onbewust denken en handelen bloot te leggen is in ieder geval overduidelijk. En dat na nog geen 10 minuten in de bak! Stel je eens voor wat dit scheelt aan therapeutische tijdrovende sessies!

Het was een geweldige ervaring. De energiebanen waren bijna zichtbaar en voelbaar.
Het klinkt nog steeds wazig. Maar ik weet het, ik heb het ervaren, een paard zegt wie je bent, of je het wil of niet.!

          Elma Schulte - AD nieuwsmedia BV


In de samenwerking met Merel valt regelmatig op dat Merel, mede als gevolg van een degelijke voorbereiding, zich uitermate goed kan verplaatsen in haar opdrachtgevers en deelnemers. Mede daardoor kan zij passende oplossingen aanreiken die meteen zichtbaar resultaat opleveren. Merel is in staat haar creativiteit, rust en inlevingsvermogen én duidelijke communicatie om te zetten in leuke, leerzame en vooral effectieve trainingen en coachingsessies. MPB training en coaching is een prima keuze om mee samen te werken!

          René van Dalen - Salesbuilding


Als “losse persoontjes” hadden wij een aantal vraagstukken. Vraagstukken zoals:

Wat kan ik als persoon voor ons team betekenen? Hoe kan ik verder met mijn persoonlijke groei? Wat zijn mijn persoonlijke mogelijkheden binnen het bedrijf? Hoe kunnen we ons het beste profileren binnen onze organisatie? Hoe vinden we de juiste nieuwe collega?

Als club meiden en op zoek naar een nieuwe collega, toch lastige vraagstukken, wetende dat we als commerciële backoffice een ontzettend belangrijke taak te vervullen hebben. Alles gaat via onze handen. We zijn maar een klein clubje, maar hoe gaan we het organiseren om met deze verschillende collega's het tot een succes te maken.

Merel Brouwer heeft ons hierbij geholpen!

We werkten al een tijdje samen, maar hebben elkaar in 2 dagen tijd tijdens de training van Merel veel beter leren kennen. Weten nu welke kwaliteiten in een ieder van ons schuilt en ook waar onze valkuilen liggen. We durven veel makkelijker elkaar feedback te geven, iets wat we voorheen liever schuwden, om maar geen scheve gezichten te krijgen.

Vaak zit je er zelf te dicht op, zodat je niet alle zijstraatjes meer ziet. Juist dan is het fijn als je iemand naast je hebt die je vertrouwd en die je even meeneemt in het totaalplaatje, zodat je de juiste beslissingen kunt nemen. Denk inderdaad eens na over waar je over 5 jaar wilt zijn. Het opent je ogen, maakt even weer helder waar je naar toe wilt streven. Een doelstelling die je kunt nastreven. Die doelstelling hebben wij nu en wij zijn hard op weg die te bereiken.

Vraag ik nu een collega wat haar is bijgebleven van die 2 intensieve trainingsdagen, dan vertelt zij mij een paar maanden later: “Je hebt trainers die tijdens een training een aantal doelen hebben (opgekregen van bedrijf zelf) en met die doelstellingen gaat men aan de slag. Bij Merel voel ik oprechte interesse en ze denkt met je mee om het beste uit je te halen. Zij doet een stap meer dan alleen de theorie uitleggen met betrekking tot de opgestelde doelstellingen.”

Nu, drie jaar later kan ik vertellen dat die groei is gerealiseerd! We bestaan nu uit een dubbel zo groot team en staan als een huis. Toch iets om trots op te zijn! Via deze weg wil ik dan ook graag zeggen: “Merel, ontzettend bedankt! Je hebt ons op het juiste spoorlijntje gezet! Wie weet, zien we elkaar ooit in de bak terug bij de paarden! Zou leuk zijn. Dankjewel.

Met vele groeten, Ellen Donners Euler Hermes