Hoe werkt Paardencoaching?

Paarden zijn kudde- en prooidieren, zij reageren en handelen altijd in dienst van de kudde. Een paard is gericht op het hier en nu en hun focus ligt op het overleven van de kudde als geheel. Een paard heeft leiderschap nodig, op het moment dat een paard echt leiderschap ervaart, creëert dit vertrouwen en rust. Ze hebben een natuurlijke neiging zich te verbinden aan authentiek (oprecht en echt) leiderschap.

Het werken met paarden biedt zonder woorden, op gevoelsniveau inzichten en bewustzijn op het hier en nu. Zij spiegelen puur, zonder oordeel, in dienst van het geheel. Dit maakt dat je er niet om heen kunt. Het is zoals het is; niet goed, niet fout, maar zo is het! Opvallend hierbij is dat je heel snel tot de essentie van een vraag komt. 

Tijdens een coachingsessie met het paard wordt de deelnemer (of het team) gevraagd zijn manier van communiceren aan te passen aan dat van het paard. Op het moment dat het paard benaderd wordt op een voor hem herkenbare manier, zal het paard zich verbinden met de gecoachte en een ‘minikudde’ met hem willen vormen. Dit is het moment waarop er echt contact is en het paard opzoek gaat naar echtheid, duidelijkheid en leiderschap. Vanuit deze positie wordt bij het paard zichtbaar wat er innerlijk bij de deelnemer (op dat moment) speelt.

Op het moment dat een paard twijfel (een conflict) ervaart, tussen wie de deelnemer echt is en hoe hij zich voordoet, zal dat bij het paard zichtbaar zijn. Dit kan onbedoeld of zelfs niet bewust zijn bij de deelnemer.

Door de spiegel die het paard de deelnemer voorhoudt, levert paardencoaching mooie, confronterende en vooral waardevolle inzichten op voor de deelnemer en de vraag waarmee hij deze coachingsessie inging.

Terug naar paardencoaching